top of page


Detta behöver du för 4 pers;


Ingredienser

  • Andbröst 1-2 bröstbitar per person

  • Salvia, timjan, rosmarin

  • Peppar & Salt

  • Olivolja

  • Lagerblad

  • Vitlök 4 klyftor

  • Charlottenlök

  • Morötter

  • Palsternacka

  • Svamp, gärna kantareller, murklor eller annan skogsvamp. Annars funkar champinjoner.

  • Bacon 1 pkt

  • Viltfond på flaska(läs på hur mycket det skall vara eller smaka av)

  • 2 msk rödavinbärs gele eller lingonsylt

  • Röttvin, 2 dl

  • Vatten 2 dl

  • Grädde 2-3 dl


Tillagning

Gör så här, lägg andbrösten i en plastpåse, krydda med salvia, timjan, rosmarin, peppar & salt. Pressa i 2 av vitlöksklyftorna och häll över lagom med olivolja. Låt detta marinera i minst 1 h men ligger det 4 h blir det bara bättre.


Tärna morötter, palsternacka och hacka charlottenlök och vitlök fint. Hacka eller skiva svampen och strimla baconet.


Stek andbrösten i en stekgryta eller en stekpanna med höga kanter i mycket smör(se till så att all olja och kryddor kommer med). Stek dem inte för mycket utan de skall bli lagom fasta men inte överstekta, kanske 3-5 min?? Svep in dem i folie som de är efter att de är stekta då kommer de bli klara av sin egen värme i folien. Runt folien så kan du svepa om en kökshanduk.


I samma panna så steker du nu de tärnade grönsakerna och löken, svampen och baconet. När detta har fått färg så slår du på vinet och låter det puttra på ordentligt. Slå på vattnet och viltfonden samt lägg i lagerbladen och gele/lingonen och låt det småkoka tills grönsakerna är klara. Det sista du gör är att hälla på grädden och smaka av med salt och peppar.


När soppan är klar att servera så tar du fram andbrösten och skivar upp dem i ca 0,5 cm tjocka skivor. I botten på en djup tallrik så häller du upp soppan och uppe på det så lägger du det skivade köttet! Som dryck till matlagningen så rekomenderar jag en god whiskey eller två. När det gäller sådana här viktiga saker så har jag också ständig jour om man skulle stöta på komplikationer under själva tillagningen….

Andra recept från samma kock

bottom of page