Termiska sikten eller värmesikten som de också kallas har blivit alltmer populär bland jägare tack vare dess förmåga att ge en klar och tydlig bild av varmblodiga djur, som hjortar eller vildsvin, även i mörker. Genom att använda ett värmesikte kan jägaren upptäcka och följa viltet utan att behöva belysa det med en ficklampa eller annan ljuskälla som kan avskräcka eller skrämma bort djuret.
En termisk sensor fungerar genom att mäta den infraröda strålning som avges av objekt och omvandla denna strålning till en visuell bild som visar temperaturen på ytan av objektet. För att göra detta använder kameran en detektor som är känslig för infraröd strålning. När strålningen träffar detektorn omvandlas den till en elektrisk signal som sedan bearbetas av kamerans elektronik. Kameran korrigerar signalen för eventuell bakgrundstemperatur och visar sedan en visuell bild som visar temperaturen på objektet. Denna bild kan visas i gråskala eller i färg, där olika färger representerar olika temperaturer. Termiska kameror kan mäta temperaturen på ett stort område samtidigt, och de kan upptäcka skillnader i temperatur som är mycket små.
Det är viktigt att notera att termiska kameror inte kan se genom material. De mäter endast temperaturen på ytan av objekt.
Jämförelsebild på vildsvin filmad med videokamera och lampa till vänster, ett termiskt sikte till höger. ➤
För att använda ett värmesikte under jakt behöver jägaren montera det på ett vapen och sikta in det på samma sätt som ett vanligt sikte. När jägaren ser en värmeavbildning av ett djur, kan hen följa djurets rörelser och placering, och på så sätt öka chanserna att få en träff.
Det är viktigt att notera att regler och lagar kring användning av värmesikten vid jakt kan variera beroende på plats och jakttyp. Det är därför viktigt att kontrollera lokala föreskrifter innan man använder ett värmesikte under jakt.
Vad skiljer olika termiska kikare åt?
Det finns en mängd olika termiska sikten och kikare där ute. Det blir ganska snabbt väldigt tekniskt och för att veta vad du faktiskt betalar extra för så förenklar vi det nedan.
Millikelvin är ett tal som anger värmekänsligheten (NETD) på din termiska produkt. Hög termisk känslighet (en låg siffra) säkerställer detaljrikedom i dåliga väderförhållanden och när värmeskillnaden är mycket liten. Nedan ser du exempel på två olika millikelvin-tal, där en lägre siffra (bilden till höger) alltså ger en bild med högre detaljrikedom.
Sensorstorlek (antal pixlar) påverkar bildkvalitet. Nedan ser du de tre olika sensorstorlekarna som Hikmicro erbjuder i dagsläget. Ju större sensor du har, ju mer pixlar får plats vilket förbättrar bildkvaliteten avsevärt och gör det enklare att urskilja detaljer som i förlängningen hjälper dig att ålder- och könsbestämma individer i en grupp. Något som annars kan vara en utmaning med termisk optik.
Linsstorlek styr upptäckningsavstånd, alltså på hur långt avstånd man kan upptäcka värmesignaler. När det kommer till termisk optik brukar man skilja på upptäckning, igenkänning och identifikation. En tumregel är att om man upptäcker ett djur på ex. 2000m kan man känna igen viltslaget på 1000m och identifiera det specifika viltet på 500m. Avståndet för igenkänning är alltså halva upptäckningsavståndet och på halva igenkänningsavståndet kan ett tränat öga identifiera ett vilt. Det är alltså storleken på linsen som styr detektionsavståndet och sensorns storlek som styr bildkvaliteten. Ju större linsen och sensorn blir desto dyrare blir generellt den termiska optiken.
I bilden ovan syns bilder från tre olika modeller på 100m (de tre undre bilderna) respektive 250m (de tre övre bilderna). Bilderna längst till vänster är tagna med en Lynx LE10, i mitten Lynx LH15 och längst till höger Lynx LH25.
Hikmicro använder även lins- och sensorstorlek i benämningen på sina olika modeller. Alla deras produkter följer samma mönster där den första bokstaven anger vilken serie modellen hör till, den andra bokstaven (E, H, Q) anger sensorns storlek, enligt bilden ovan. Siffran i slutet av beteckningen anger modellens linsstorlek. Se tre exempel nedan:
Lynx LE15: L=Lynx, E=256x192, 15=15mm lins
Falcon FH25: F=Falcon, H=384x288, 25=25mm lins
Stellar SQ50: S=Stellar, Q=640x512, 50=50mm lins
Olika typer av termisk optik
Det finns lite olika modeller av termiska produkter som passar olika bra beroende på hur man vill använda den. Många modeller ser ut och används som vanliga kikarsikten. Dessa är enkla att montera samt skjuta in och låter dig jaga obehindrat i mörker.
Ett clip-on sikte är ett bra alternativ för dig som vill få flera funktioner i en och samma produkt. Med hjälp av en adapter kan du fästa ett clip-on på ditt vanliga kikarsikte och får då en termisk bild i ditt vanliga kikarsikte. Detta är en fördel då du får jaga med optik som du är van och bekväm med. Du kan även använda ett clip-on som en handhållen spotter för att upptäcka djur. Vissa varianter kan du även montera direkt på ditt vapen och använda som ett fristående värmesikte.
En handhållen termisk kikare eller värmekamera är den typen som man oftast ser ute på jaktmarkerna. Värmekameran monteras inte på ditt vapen utan är handhållen och används för att upptäcka och identifiera vilt i dåliga ljusförhållanden. En termisk spotter som det också kallas används ofta i kombination med ett termiskt eller digitalt kikarsikte.
Hitta rätt termisk optik för dig
Du ska köpa en termisk kikare men har inte bestämt dig för vilken än. Nedan listar vi tips på några olika typer av termisk optik i olika prisklasser. Om du klickar på en produkt får du mer info och kan även kolla en förklarande produktfilm.
Instegsmodellen
Handhållen värmekamera till bra pris
Allt i ett: Clip-on, termiskt kikarsikte, handhållen värmekamera
Mellanklass
Prisvärd handhållen värmekamera
Termiskt kikarsikte
High-end
Handhållen värmekikare och digital kikare
Termiskt kikarsikte
Oavsett vilken modell du köper kommer den öppna en helt ny värld i ditt jaktliv. Nu är du inte begränsad av mörkret längre. Oavsett om du vill jaga, inventera dina marker eller bara kolla på djur så erbjuder den termiska optiken ett helt nytt perspketiv!
För frågor om termisk optik eller erbjudanden på termiskt optik får du gärna höra av dig till info@jaktarjakt.se.
Kommentarer