top of page

Stycka vilt - rätt kniv för rätt moment

Att arbeta med viltkött kräver inte bara erfarenhet – det kräver också rätt verktyg. Med ett genomtänkt knivsortiment får du ett effektivt arbetsflöde genom hela slakt- och styckningsprocessen, från buköppning i fält till exakt urbening och finstyckning. Här guidar vi dig till vilka knivar du behöver, hur du förenklar din styckning och hur du undviker några av de vanligaste misstagen när du styckar vilt.


jägare som styckar ett vildsvin
Foto: Getty Images

Välja knivar av god kvalité


Det finns många olika tillverkare av bra slakt- och styckningsknivar på marknaden idag och väljer man någon av de mer etablerade märkena så kommer du få bra knivar. I vårt sortiment av knivar för kötthantering hittar du knivar från bl.a. Sanelli.


Sanelli är ett italienskt knivmärke känt för sin skärpa, hållbarhet och ergonomi. I deras SKIN-serie kombineras beprövade stålblad med ett nyutvecklat handtag som ger bättre grepp, högre komfort och säkrare arbete – även med våta händer eller vid långa pass. De är utvecklade för professionell användning och är därför perfekta för jägare som verkligen vill få ett bra slutresultat.


 

Steg för steg: vilka knivar du behöver

Att välja rätt kniv för varje moment av styckningsprocessen gör inte bara arbetet enklare – det förbättrar också resultatet och minskar svinn. Det är dessutom betydligt roligare att arbeta när man har bra grejer.


  • Buköppning – skonsam och kontrollerad


En buköppnare med rundad spets är det självklara valet för att passa ditt vilt - oavsett om du gör det i fält eller i slakteriet. Den rundade spetsen minimerar risken för att punktera inälvor med följden av att maginnehåll sprider sig över köttet.



  • Flåning – rent och effektivt


Vid flåning av vilt är en kniv med böjt blad som ger god kontroll avgörande. En flåkniv med rätt bladlängd hjälper dig följa skinnet nära kroppen utan att skada köttet.


Rekommendation: Sanelli Flåkniv 18 cm för större vilt och Flåkniv 12 cm för detaljerat arbete


  • Urbening – precision nära ben och leder


En urbeningskniv med smalt är ett måste för exakt finstyckning. Urbeningsknivar med flexibelt blad låter dig följa ben och leder för att få med dig så mycket kött som möjligt. Styvare blad lämpar sig för mer tryck och exakta snitt.



  • Filéknivar för kött och fisk


För långa och precisa snitt underlättar en kniv med längre blad - oavsett om du jobbar med kött eller fisk. En filékniv är också användbar vid putsning och portionsförpackning. Våra filéknivar från Sanelli finns med olika bladlängder för att passa till olika situationer och livsmedel.



 

Så förenklar du din styckning


  • Använd brynstål regelbundet – vassa knivar minskar risken för skador och ger ett bättre resultat.

  • Organisera din arbetsyta – ha olika knivar för olika moment lättillgängliga.

  • Torka av kniven ofta – fukt och fett kan försämra greppet och precisionen samt bidra till bakterietillväxt.


Vanliga misstag att undvika


  • Att använda samma kniv till allt – det ökar svinn och försvårar arbetet. Var kniv har sin roll i styckningsprocessen.

  • Att arbeta med slöa knivar – det leder till ojämna snitt och ökad skaderisk.

  • Att inte rengöra och torka knivarna direkt – rost och bakterietillväxt kan uppstå snabbt.


 

Stycka vilt - bygg ditt eget knivset


Med ett väl sammansatt slakt- och styckningskit kommer du garanterat få ut mer kött och det kommer även bli betydligt enklare och roligare att jobba i slakteriet. Vi jägare lägger väldigt mycket pengar på bössa, optik och ammunition så att även ha ett bra knivset för slakt och styckning är en ganska liten men väldigt värdefull investering i sammanhanget. Ett grundset som gör att du har rätt verktyg för alla moment består av:


  • Buköppnare

  • Flåkniv

  • Urbeningskniv

  • Brynstål


För att underlätta har vi satt ihop ett färdigt grundkit, Sanelli Slaktset – noga utvalt för att täcka alla moment i styckningsprocessen.


Du hittar alla våra produkter för slakt och kötthantering via knappen nedan:



 

Hur styckar man vilt?


Missa inte heller att spana in vår uppskattade kurs om hur man styckar vilt. Oavsett om du är nybörjare eller har styckat vilt förut så kommer du får värdefulla tips som du kan omsätta i viltslakteriet.



omslagsbilden för en digital kurs som handlar om att stycka klövvilt

Goda viltrecept:


Vi kan även tipsa om vårt stora bibliotek av viltrecept. Där hittar du goda recept med viltkött i fokus. Recepten är av olika svårighetsgrad och det finns viltrecept som passar både till vardag och fest - för den nya viltkocken och för den rutinerade.



Comments


bottom of page