Du har precis köpt nya kängor och längtar efter att få använda dem. Men med några få tips kan du minska risken för skavsår samtidigt som du förlänger livslängden på kängorna.
Varje dag får vi på Jakt är Jakt tonvis med frågor om jakt, matlagning, skytte, kläder osv.
Så vi bestämde oss för att publicera en serie artiklar som baserar sig på några av alla dessa frågor. Det här är Fråga JäJ.
Många vana jägares fötter (särskilt hundförares) är så vana vid att bära kängor att de inte ens tänker på att gå sina nya kängor när det blivit dags att skaffa nya. Möjligtvis om man införskaffat en extremt styv känga för att röra sig i branta berg men de flesta jaktkängor har tillräckligt med flex för att de inte ska behöva gås in för de vanaste användarna.
Jag råkar vara just en sån person och det är för att mina fötter är ingångna; de är vana vid att bära kängor. Jag snörar på mig en jaktkänga nånstans mellan en tredjedel och hälften av dagarna på ett år. Där det kan bli röda /varma fläckar och efterföljande blåsor kan uppstå har mina fötter redan förhårdnader och valkar. Om dina fötter inte är lika rutinerade som dina kängor så ber du om problem. Och tro inte att du kan spara tid genom att låna ett par välslitna kängor. Om dina fötter är mjuka så klarar de helt enkelt inte en hel dags jakt i någon känga. Jag anser alltså att man går in sina fötter, inte sina kängor. Och när dina fötter väl är i harmoni och samklang med dina kängor, kommer du att ha gått in dem. Enkelt.
Om dina fötter nu inte är redo för dina nya kängor så kommer här några tips för att få dem och dina kängor redo för jaktsäsongen:
Ta långa promenader i dem. För det är nämligen vad en jaktdag är – en lång promenad med ett vapen. Men du kan få fördelar av kortare vardagsanvändning också. Ta ut hunden och klipp gräset i dem. Varje gång du snörar på dem blir kängan och din fot bättre vänner. Blöt dem för att mjuka upp lädret genom att målmedvetet gå genom vattenpölar eller korsa små bäckar.
Infettning och vattentätning mjukar också upp lädret. Läderbalsam gör detsamma, men var försiktig; man kan råka göra sin känga FÖR mjuk. När man ska upp på fjället för att komma åt den där ripflocken man spanat in kommer man att vilja ha den där stelheten som gör att man slipper stuka foten i ett lämmelhål eller ännu värre.
Se till att bära samma strumpor som du ska jaga i. Detta är ett system, så stör inte systemet genom att byta ut det integrerade lagret som förbinder din fot med skon. Om du ska jaga i bergig terräng, se till att gå in dina kängor (och fötter) i backig terräng. Backarna kommer inte att mjuka upp dina kängor bättre än plattare stigar, men klättring i backar – vilket orsakar kraftig flex i kängan och rörelse av hälen inuti den – kommer att exponera svagheter i ditt fot-/stövelsystem. Om det inte finns några backar, gå i trappor.
Slutligen, köp nya kängor i god tid före jakten. Räkna med att det tar en månad att gå in dina nya kängor och om du är en sån som räknar hur långt du går så kan du tänka så här: Fem mil räcker, men 15 mil är optimalt. Lycka till!
Kolla när Filip jagar vildren i Norge. Det berget vill man inte fastna på pga. skoskav.
Comments